ویتامین دی برای سلامتی ما، به ویژه سلامت استخوان و سیستم ایمنی ضروری است.
اگر مقدار کافی آن از طریق رژیم غذایی و نور خورشید به بدن نرسد، با سطح پایین آن در بدن مواجه می شویم. در این مقاله میخواهیم در مورد علائم کمبود ویتامین دی، زمان و دوز مصرف آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
مرحله اول کمبود ویتامین D چیست؟
در اوایل بیماری، زمانی که D(OH)25 کم است، اولین علائم بیوشیمیایی افزایش اندک سطح هورمون پاراتیروئید است. افزایش سطح این هورمون به این دلیل است که غده پاراتیروئید به شدت به کاهش های ظریف کلسیم حساس است. این اغلب قبل از اینکه کلسیم پلاسما کمتر از محدوده مرجع باشد، رخ می دهد.
علائم کمبود چیست؟
علائم کمبود ویتامین دی درد عضلانی، درد استخوان، احساس گزگز و سوزن سوزن شدن در دست یا پا، ضعف عضلانی، خستگی، مشکلات خواب، افسردگی، ریزش مو، از دست دادن اشتها، سریعتر بیمار شدن.
چه چیزی مانع جذب آن می شود؟
از آنجایی که ویتامین دی محلول در چربی است، جذب شدن آن به توانایی روده در جذب کردن چربی رژیم غذایی بستگی دارد.
عدم جذب چربی توسط روده شامل برخی از اشکال بیماری کبد، فیبروز کیستیک، بیماری سلیاک، بیماری کرون و کولیت اولسراتیو است.
اگر ویتامین دی در بزرگسالان خیلی کم باشد چه اتفاقی می افتد؟
ویتامین D با قدرت 1000-2000 واحد بین المللی در روز، دوز توصیه شده برای اکثر بزرگسالان است. و در صورت کمبود، می تواند باعث نازک شدن، شکننده شدن یا بد شکل شدن استخوان های شما شود. همچنین به نظر می رسد میزان مناسب آن در تولید انسولین و عملکرد سیستم ایمنی نقش دارد و چگونگی نقش آن در پیشگیری از بیماری های مزمن و سرطان ها در حال بررسی و تحقیق هست.
بدترین اتفاقی که می تواند با کمبود ویتامین D بیفتد چیست؟
هنگامی که سطح آن پایین است و بدن قادر به جذب مناسب کلسیم و فسفر نیست، خطر درد و شکستگی استخوان، درد و ضعف عضلانی افزایش مییابد. در افراد مسن، کمبود شدید ویتامین دی (سطوح کمتر از 10 نانوگرم در میلی لیتر) خطر زمین خوردن را افزایش می دهد.
کمبود ویتامین D چه عواقبی دارد؟
بیماران مبتلا به کمبود طولانی مدت و شدید ویتامین D ممکن است علائم مرتبط با هیپرپاراتیروئیدیسم ثانویه، از جمله درد استخوان، آرترالژی، میالژی، خستگی، انقباض عضلانی (فاسیکولاسیون) و ضعف را تجربه کنند.
همچنین کمبود مزمن آن منجر به پوکی استخوان می شود، و خطر شکستگی استخوان را افزایش می دهد.
آیا کمبود این ویتامین باعث افزایش وزن می شود؟
کمبود آن با بسیاری از فرآیندهای بیماری مرتبط است. در افزایش وزن نیز نقش دارد.
آیا کمبود ویتامین دی دردناک است؟
سطوح پایین ویتامین D ممکن است منجر به علائم بالینی، از جمله درد استخوان، ضعف عضلانی، افتادن، کاهش توده استخوانی و شکستگی، با تشخیصهای بعدی استئومالاسی، پوکی استخوان و میوپاتی شود.
کمبود ویتامین D می تواند باعث مشکلات پوستی شود؟
کمبود ویتامین D با خطر ابتلا به پسوریازیس و درماتیت آتوپیک همراه است و چندین مطالعه بالینی تأثیر مفید ویتامین D را در درمان این 2 اختلال التهابی پوستی پیشنهاد کرده اند.
آیا کمبود آن می تواند باعث علائم عصبی شود؟
این ویتامین ممکن است اثرات متعددی بر سیستم عصبی داشته باشد و کمبود آن میتواند یک عامل خطر احتمالی برای ایجاد بسیاری از بیماریهای عصبی باشد.
چه افرادی دچار کمبود ویتامین D می شوند؟
افرادی که پوست خود را کامل میپوشانند، افرادی که در داخل خانه کار می کنند، پوست تیره دارند، چاق هستند، افراد مسن(زیرا با افزایش سن، پوست آن ها ویتامین دی ناشی از نور خورشید را سنتز نمی کند). این ها در معرض خطر کمبود ویتامین D هستند.
آیا نور خورشید برای افزایش ویتامین دی موثر است؟
ماندن زیر نور خورشید بین ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهر به مدت ۱۰ تا ۳۰ دقیقه، و حداقل دو بار در هفته، عموماً برای تولید ویتامین D کافی است. زمان دقیق ماندن زیر آفتاب به عواملی مانند نوع پوست، عرض جغرافیایی، فصل و ارتفاع بستگی دارد.
این موضوع را در نظر داشته باشید که برای جذب بهتر، ناحیه وسیعی از پوست را در معرض نور خورشید قرار دهید.
چه زمانی از شبانه روز باید ویتامین D را مصرف کنم؟
میتوانید در کنار صبحانه یا میان وعده یا قبل از خواب مصرف کنید البته تا زمانی که خواب شما را مختل نکند. نکته کلیدی این است که آنچه برای شما مفید است را پیدا کنید. مصرف ویتامین D همراه با غذا می تواند جذب آن را افزایش دهد، اما مطالعات کمی در مورد زمان مناسب وجود دارد.
مصرف هر روز بهتر است یا هفته ای یک بار؟
برای سطوح پایین این ویتامین رژیم روزانه خوب است، برای کسانی که روزانه یک مولتی ویتامین مصرف می کنند یا به طور منظم غذاهای غنی شده با D می خورند، 600 تا 800 واحد بین المللی از آن در روز توصیه می شود. در غیر اینصورت بهترین نتایج دریافت دوز 1000-2000 واحد بین المللی یا 25-50 میکروگرم در روز است. هر چند میتوان دوزهای هفتگی هم استفاده کرد. ممکن است افراد مسن و زنان باردار به میزان بیشتری نیاز داشته باشند.
میزان دوز توصیه شده:
دوز توصیه شده برای نوزادان 400-600 واحد بین المللی در روز،
برای کودکان و نوجوانان 600-1000 واحد بین المللی در روز
برای بزرگسالان 800-2000 واحد بین المللی در روز است.
چگونه می توانم ویتامین D خود را در 7 روز افزایش دهم؟
زمانی را در زیرنور خورشید بگذرانید. D اغلب به عنوان “ویتامین آفتاب” شناخته می شود زیرا خورشید یکی از بهترین منابع این ماده مغذی است .
ماهی های چرب و غذاهای دریایی، قارچ و زرده تخم مرغ مصرف کنید. غذاهای غنی شده بخورید و مکمل مصرف کنید.
با مصرف مکمل ویتامین D فوراً اثر می کند؟
اگر فردی دچار کمبود شدید ویتامین D باشد، ممکن است با مصرف منظم مکمل ها چندین هفته طول بکشد تا علائم بهبود یابد. فردی با کمبود خفیف تا متوسط ممکن است طی چند هفته متوجه بهبودی شود.
چقدر طول می کشد تا کمبود برطرف شود:
در صورت مصرف روزانه و بدون تجویز پزشک، 3 تا 4 ماه طول می کشد تا سطح ویتامین نرمال شود. دوز توصیه شده برای اکثر بزرگسالان 1000-2000 واحد بین المللی بصورت روزانه است. البته اکثر مولتی ویتامین ها حاوی ویتامین D هستند بنابراین همیشه نیاز به مصرف مکمل اضافی نیست.
چه مدت بعد از مصرف ویتامین D3 علائم کمبود آن برطرف می شود؟
انتظار میرود هر 1000 واحد بینالمللی D3 که روزانه مصرف شود، بعد از چند هفته سطح 25(OH)D خون را به میزان 10 نانوگرم در میلیلیتر افزایش دهد. اما ممکن است ماه ها طول بکشد تا علائم کمبود شدید کمبود این ویتامین مانند راشیتیسم در کودکان برطرف شود. این بستگی به میزان پایین بودن سطح D شما در وهله اول و برخی عوامل فردی دارد.
اگر جوان هستید باید با تغذیه و یا مصرف مکمل سطح D را نرمال نگه دارید تا وقتی مسن شدید دچار مشکل نشوید همچنین افراد مسن هم باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنند و با انجام آزمایش و مصرف دارو سطح D خود را بالا ببرند.
شما عزیزان برای معاینه و درمان میتوانید با شماره 09925825398 تماس بگیرید و با پیج drmaryam_sedaghatnia@ در ارتباط باشید.
مهم ترین اقدامات متخصص ارتوپدی برای بیماران این است که آسیب های سیستم اسکلتی عضلانی را درمان می کند. برای شناخت بیشتر از راه های درمان و روش های جلوگیری از آسیب هایی از جمله خارپاشنه (فاشئیت پلانتاریس)، پوکی استخوان، درد شانه (پارگی روتاتور کاف)، گزگز انگشتان دست (سندرم تونل کارپال)، درد کمر، درد گردن، درد انگشت (انگشت ماشه ای)، درد زانو (درمان ارتروسکوپی)، سایت خانم دکتر مریم صداقت نیا متخصص ارتوپدی را دنبال کنید.