کلاب فوت یا پاچنبری یک نوع نقص مادرزادی شایع است که بر عضلات و استخوانهای پا تأثیر میگذارد. بطوری که پا به جای صاف بودن به سمت داخل چرخیده است و این پیچش باعث می شود انگشتان پا به سمت پای مخالف قرار بگیرند. نوزاد ممکن است با نقص در یک یا هر دو پا به دنیا بیاید.
علت کلاب فوت یا پاچنبری چیست ؟
پاچنبری اغلب در بدو تولد ظاهر می شود. از هر 1000 نوزاد، حدود 1 نفر دچار پاچنبری می شود. کلاب فوت به دلیل مشکل در بافتهایی که ماهیچه را به استخوان متصل میکنند، اتفاق میافتد. این عارضه ناشی از کوتاه شدن تاندون آشیل است که باعث چرخش پا به داخل و پایین می شود.
پاچنبری در پسران دو برابر شایع است. این عارضه دردناک نیست اما درمان برای اصلاح پا ضروری است و باید بلافاصله بعد از تولد درمان گچ گیری اصلاحی انجام شود.
درمان در دو مرحله انجام می شود:
- گچ گیری و در صورت نیاز جراحی تنوتومی
- سپس پوشیدن بریس
آیا پاچنبری خطرناک است؟
کلاب فوت یا پاچنبری علیرغم ظاهر ناخوشایندی که دارد، باعث درد در نوزادان و کودکان نمیشود. اما بدون درمان، پای پرانتزی به خودی خود بهبود نمی یابد و پا در حالت تغییر شکل باقی می ماند و راه رفتن را در آینده برای کودک سخت می کند.
تقریباً همه کودکانی که درمان زود هنگام و به موقع دریافت میکنند، میتوانند در آینده به طور کاملاً طبیعی راه بروند و بدوند.
پاچنبری درمان نشده به عنوان پای پرانتزی تعریف می شود که اگر قبل از سن راه رفتن که معمولاً حدود یک سال است هیچ درمانی نشود اتفاق میافتد.
هنگامی که کودک شروع به راه رفتن روی پای پرانتزی درمان نشده میکند، پاچنبری درمان نشده با ناهنجاری استخوانی ظاهر می شود، زیرا استخوان ها بر اساس نحوه تحمل وزن کودک روی آن ها استخوانی می شوند. بدشکلی پای پرانتزی نادیده گرفته شده یکی از دلایل اصلی ناتوانی در کشورهای کم درآمد است.
پاچنبری ژنتیکی است؟
ممکن است این بیماری در برخی موارد از طریق خانواده ها منتقل شود.
عوامل زمینه ای شامل سابقه خانوادگی این اختلال و مرد بودن است. پاچنبری همچنین می تواند به عنوان بخشی از یک سندرم ژنتیکی زمینه ای مانند تریزومی 18 رخ دهد.
آیا کلاب فوت بطور کامل بهبود پیدا می کند؟
اگرچه در بسیاری از موارد کلاب فوت یا پاچنبری با روشهای غیرجراحی با موفقیت اصلاح میشود، اما گاهی اصلاح مورد نظر بطور کامل انجام نمی شود و یا عود می کند. اغلب به این دلیل که خانوادهها برنامه درمانی را در منزل درست اجرا نمی کنند و مشکل دارند. علاوه بر این، برخی از نوزادان بدشکلی های بسیار شدیدی دارند که به کشش پاسخ نمی دهند.
ولی در سایر موارد و مواردی که والدین به تمام توصیه های درمانی در منزل عمل کنند نتایج خوب است.
دلایل اصلی عود یا باقیماندن پاچنبری:
۱-عدم انجام کامل گچ گیری اصول Ponseti
۲-عدم انجام پروتکل بریس توسط والدین
۳-عدم انجام یک دوره کامل و ادامه بریس و پیگیری ناکافی است
۴-با وجود درمان عالی، باز هم ممکنه عود اتفاق بیوفتد که مربوط به ایمبالانس و عدم تعادل ماهیچه ای است.
درمان کلاب فوت
کشش و گچ گیری با روش پونستی، این رایج ترین درمان برای پاچنبری است. پزشک شما این کار را هفته ای یک بار به مدت چند ماه انجام می دهد. معمولا طی هفت جلسه گچ گیری های اصلاحی انجام می شود.
در ادامه در صورت لزوم جراحی انجام می شود و سپس بریس های اولیه برای دو تا سه ماه بصورت تمام وقت در روز و سپس 16 ساعت در روز برای سه تا چهار ماه ادامه پیدا میکند.
استفاده از بریس را در شب با رشد کودک و راه رفتن تمام وقت تا سن 4 تا 5 سالگی حفظ کنید.
در صورت عدم رعایت والدین امکان شکست درمان و برگشت وجود دارد.
پس از سه ماه، بریس ها در شب و زمان خواب، حداقل 10 تا 12 ساعت پوشیده می شوند. در طول روز، کودک شما می تواند با پای برهنه راه برود یا کفش مناسب بپوشد. چکمه و میله را باید تا پنج سالگی بپوشد.
کلاب فوت فراموش شده
در موارد کلاب فوت فراموش شده (عدم دریافت درمان مناسب در کودکی)، روش پونستی را می توان به عنوان درمان اولیه استفاده کرد. ممکن است به برخی جراحی های اضافی نیاز باشد، اما نیاز به جراحی اصلاحی وسیع و بیشتر را به حداقل می رساند. بهترین روش در همه سنین گچ گیری است و تا حد امکان تا چند هفته قبل از جراحی اصلاح انجام می شود. با این حال، اجماع واضحی در مورد درمان در کودکان بزرگتر وجود ندارد.
مشکلات خاص برای کودکان بزرگتر مبتلا به کلاب فوت
کودکان بزرگتر که درمان نشده اند مشکلات خاصی دارند:
مشکلات فیزیکی و اجتماعی
از شرکت در فعالیت های عادی اجتماعی محدود می شوند
کاهش حضور در مدرسه
مشکلات ازدواج
فرصت های شغلی محدود
درد
فشار روی پوست و مشکلات پوستی
ناتوانی در پوشیدن کفش
درمان کلاب فوت برای کودکان بزرگتر
درمان کلاب فوت یا پاچنبری در کودکان کمتر از ده سال ممکن است هنوز با پروتکل منظم پونستی شروع شود، زیرا این پا می توانند به طرز شگفت آوری انعطاف پذیر باشند. علیرغم موفقیت هایی که با این نوع گچ گیری دیرهنگام به دست آمده است، اکثر بیماران این گروه به نوعی به مداخله جراحی نیاز خواهند داشت. هر چه سن کودک کمتر باشد موفقیت در درمان بیشترخواهد بود. اولین قدم درمان، باید یک دوره گچ گیری مستقل از شدت و سن باشد.
کلام آخر
با توجه به مطالب بالا بسیار اهمیت دارد که عارضه کلاب فوت یا پاچنبری به موقع درمان شود. برای معاینه و درمان میتوانید با شماره 09925825398 تماس بگیرید و با پیج drmaryam_sedaghatnia@ در ارتباط باشید.
مهم ترین اقدامات متخصص ارتوپدی برای بیماران این است که آسیب های سیستم اسکلتی عضلانی را درمان می کند. برای شناخت بیشتر از راه های درمان و روش های جلوگیری از آسیب هایی از جمله خارپاشنه (فاشئیت پلانتاریس)، پوکی استخوان، درد شانه (پارگی روتاتور کاف)، گزگز انگشتان دست (سندرم تونل کارپال)، درد کمر، درد گردن، درد انگشت (انگشت ماشه ای)، درد زانو (درمان ارتروسکوپی)، سایت خانم دکتر مریم صداقت نیا متخصص ارتوپدی را دنبال کنید.