” کف پای صاف” یا pes planus به تغییر شکل پا اطلاق می شود که در آن پا هنگام ایستادن قوس طبیعی ندارد.
علل کف پای صاف
کف پای صاف به دلیل شل بودن بافت هایی که مفاصل پا را در کنار هم نگه می دارند (تاندون ها) رخ می دهد. این عارضه یک بیماری شایع است که در نوزادان و کودکان نوپا طبیعی است. با بزرگتر شدن کودکان، بافت ها سفت می شوند و قوس کف پا شکل می گیرد. معمولا سفت شدن بافت ها برای شکل گیری قوس کف پا تا 2 یا 3 سالگی طول می کشد. با این حال، ممکن است قوس در برخی افراد هرگز تشکیل نشود.
برخی از بیماری های ارثی باعث شل شدن تاندون ها و رباط ها می شوند و افرادی که با این شرایط متولد می شوند ممکن است کف پای صاف داشته باشند. مانند: سندرم اهلرز-دانلوس و سندرم مارفان
افزایش سن، جراحات یا بیماری ممکن است به تاندون ها آسیب برساند و باعث ایجاد این عارضه در فردی شود که قبلاً قوس کف پا داشته است. این نوع صافی کف پا ممکن است فقط در یک طرف ایجاد شود.
به ندرت صافی کف پای دردناک در کودکان به علت “کوالیشن تارسال” است. این عارضه ناشی از شرایطی است که در آن دو یا چند استخوان در پا رشد می کند یا به هم جوش میخورند.
علائم
کف پای صاف معمولا باعث درد یا مشکلات دیگری نمی شود.
کودکان اغلب دردی ندارند و در صورت وقوع این عارضه باید توسط یک پزشک متخصص معاینه شوند.
علائم در بزرگسالان ممکن است شامل خستگی یا درد پا پس از مدت طولانی ایستادن یا ورزش کردن باشد. همچنین ممکن است در قسمت خارجی مچ پا درد داشته باشند.
برای بیمارانی که برای مدت طولانی دچار این عارضه بودهاند، ممکن است تغییراتی در ظاهر و انعطاف پذیری انگشتان پا ایجاد شود و در انگشتان پا احساس درد کنند.
درمان
در اکثر موارد این عارضه بدون درد بوده و مشکلی ایجاد نمی کند و نیازی به درمان نخواهد داشت.
برخی از علل صافی کف پای دردناک را می توان بدون جراحی درمان کرد. اگر درمان های دیگر موثر واقع نشد، ممکن است در برخی موارد جراحی برای تسکین درد مورد نیاز باشد. برخی از شرایط مانند کوالیشن تارسال ممکن است برای اصلاح ناهنجاری به جراحی نیاز داشته باشد تا پا انعطاف پذیر بماند.
این عارضه در کودک اگر باعث درد یا مشکلات راه رفتن نشود نیازی به درمان ندارد.
پاهای کودک شما به اندازه طبیعی خود رشد می کند، حتی اگر از کفش های مخصوص، کفی یا ارتوز یا گوه استفاده نشود. کودک ممکن است با پای برهنه راه برود، بدود یا بپرد، یا هر فعالیت دیگری را انجام دهد، بدون اینکه صافی کف پا بدتر شود.
در کودکان بزرگتر و بزرگسالان نیز، کف پای صاف انعطاف پذیر که باعث درد یا مشکل راه رفتن نمی شود، نیازی به درمان بیشتر ندارد.
اگر به دلیل انعطاف پذیری صافی کف پا درد دارید، موارد زیر ممکن است به شما کمک کند:
یک ساپورت قوس (ارتز) که در کفش خود قرار می دهید.
کفش مخصوص
استرچ و کشش عضلات ساق پا
اگر در این عارضه کف پا همراه با صاف بودن، سفت یا دردناک است اید توسط پزشک بررسی شود و درمان بستگی به علت آن دارد.
برای کوالیشن تارسال، درمان با استراحت و احتمالا گچ گرفتن شروع می شود. در صورت عدم بهبود درد ممکن است نیاز به جراحی باشد.
در موارد شدیدتر، ممکن است به جراحی نیاز باشد:
۱- تاندون تمیز یا ترمیم شود
۲- یک تاندون برای بازیابی قوس منتقل شود
۳- فیوژن مفصل پا
جراحی اغلب درد و عملکرد پا را برای افرادی که به آن نیاز دارند بهبود می بخشد.
این عارضه در افراد مسن را می توان با مسکن ها، ارتز و گاهی اوقات جراحی درمان کرد.
عوارض جراحی
عوارض و مشکلات احتمالی بعد از جراحی عبارتند از:
عدم التیام استخوان های فیوز شده
بدشکلی پا که از بین نمی رود
عفونت
از دست دادن حرکت مچ پا
احساس دردی که از بین نمی رود
مشکلات تناسب کفش
چه زمانی با یک متخصص پزشکی تماس بگیرید
اگر درد مداوم در پاهای خود را تجربه کردید یا فرزندتان از درد پا یا درد ساق پا شکایت داشت، به متخصص مراجعه کنید.
آیا میتوان از این عارضه جلوگیری کرد؟
اکثر موارد قابل پیشگیری نیستند. با این حال، پوشیدن کفش هایی با ساپورت خوب می تواند مفید باشد.
آیا جراحی کف پای صاف ارزشش را دارد؟
جراحی می تواند درد را به حداقل برساند، وزن را هنگام راه رفتن یا ایستادن به طور یکنواخت توزیع کند و تراز پای شما را بهبود بخشد. انعطاف پذیری و قدرت پای شما به تدریج بهتر می شود، بنابراین می توانید به سبک زندگی معمول خود بازگردید.
شما عزیزان برای معاینه و درمان میتوانید با شماره 09925825398 تماس بگیرید و با پیج drmaryam_sedaghatnia@ در ارتباط باشید.
مهم ترین اقدامات متخصص ارتوپدی برای بیماران این است که آسیب های سیستم اسکلتی عضلانی را درمان می کند. برای شناخت بیشتر از راه های درمان و روش های جلوگیری از آسیب هایی از جمله خارپاشنه (فاشئیت پلانتاریس)، پوکی استخوان، درد شانه (پارگی روتاتور کاف)، گزگز انگشتان دست (سندرم تونل کارپال)، درد کمر، درد گردن، درد انگشت (انگشت ماشه ای)، درد زانو (درمان ارتروسکوپی)، سایت خانم دکتر مریم صداقت نیا متخصص ارتوپدی را دنبال کنید.