شانه یخ زده (frozen shoulder) یا کپسولیت چسبنده، عارضه ای است که در آن حرکت شانه در تمام جهات محدود شده است و چه به صورت فعال یا غیر فعال حرکات شانه کاملا محدود شده است.
شانه یخ زده اغلب به دلیل التهاب کپسول بافت اطراف مفصل شانه ایجاد می شود. تشخیص شانه یخ زده نیاز به معاینه فیزیکی و عکس برداری و یا آزمایشات اضافی برای رد سایر عارضه ها دارد.
علت
شانه یخ زده معمولاً به دلیل التهاب ایجاد می شود. کپسول مفصل شانه دارای رباط هایی است که استخوان های شانه را به یکدیگر نگه می دارد. هنگامی که کپسول شانه ضخیم و سفت می شود، نوارهای ضخیم بافت -به نام چسبندگی- ایجاد می شود و در بسیاری از موارد، مایع سینوویال کمتری در مفصل وجود دارد و استخوان های شانه قادر به حرکت آزادانه در مفصل نیستند.
دلایل یخ زدگی شانه به طور کامل شناخته نشده است. هیچ ارتباط واضحی بین یخ زدگی شانه با بازوی غالب یا شغل وجود ندارد. چند عامل ممکن است شما را بیشتر در معرض خطر ابتلا به شانه یخ زده قرار دهد.
دیابت:
خشکی شانه بیشتر در افراد مبتلا به دیابت رخ می دهد. دلیل این معلوم نیست علاوه بر این، بیماران دیابتی مبتلا به شانه یخ زده دارای درجه بیشتری از سفتی هستند که قبل از “ذوب” برای مدت طولانی تری ادامه می یابد.
بیماری های دیگر:
برخی از مشکلات پزشکی مرتبط با شانه یخ زده عبارتند از کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید، بیماری پارکینسون و بیماری قلبی. دیابت، تغییرات در هورمون های شما، مانند دوران یائسگی، آسیب دیدگی شانه، جراحی شانه، عمل جراحی قلب باز، بیماری دیسک گردن
بی حرکتی:
یخ زدگی شانه می تواند پس از بی حرکت شدن شانه (در یک وضعیت بدون حرکت) برای مدتی، به دلیل جراحی، شکستگی یا آسیب های دیگر ایجاد شود. یکی از اقداماتی است که برای جلوگیری از یخ زدگی شانه تجویز می شود حرکت دادن شانه های بیماران بلافاصله پس از آسیب یا جراحی است.
علائم
از علائم بارز شانه یخ زده (خشکی شانه) درد شدید و ناتوانی در حرکت دادن شانه است. این درد معمولاً زمانی که بازوی خود را حرکت می دهید بدتر می شود و شما را از حرکت بازو باز میدارد. عدم حرکت بازو میتواند منجر به سفتی و حتی از دست دادن تحرک شود. معمولاً در ناحیه خارجی شانه و گاهی اوقات بالای بازو قرار دارد.
تشخیص شانه یخ زده
پزشک با پرسیدن علائم و معاینه شانه شروع میکند. تشخیص اغلب زمانی انجام می شود که نمی توانید شانه خود را بچرخانید. همچنین ممکن است از شانه عکس رادیولوژی گرفته شود تا پزشک مطمئن شود که مشکل دیگری مانند آرتریت وجود ندارد.
درمان بیماری شانه یخ زده
فیزیوتراپی، با تمرکز بر انعطاف پذیری شانه، توصیه درمانی اولیه برای شانه یخ زده است همچنین NSAID ها برای بازگرداندن حرکت و عملکرد شانه توصیه می شود. با این حال، اگر داروها و مسکنها بیاثر باشند، پزشک شما ممکن است جراحی را توصیه کنند. اگرچه بهبودی کامل ممکن است تا 3 سال طول بکشد.
چه کسانی بیشتر در معرض شانه یخ زده قرار دارند
افراد بین 40 تا 60 سال بیشتر در معرض مبتلا به شانه یخ زده هستند و در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد. علاوه بر این، افراد مبتلا به دیابت و شرایط تیروئید در معرض افزایش خطر ابتلا به این عارضه هستند. با این حال، یخ زدگی شانه ممکن است در هر زمانی برای هر کسی اتفاق بیفتد. گاهی ممکن است پس از جراحت یا جراحی اتفاق بیفتد.
مراحل پشرفت بیماری:
در سه مرحله بیماری پیشرفت میکند:
مرحله 1: انجماد
در مرحله “انجماد”، آرام آرام درد بیشتر می شود. با بیشتر شدن درد، شانه شما دامنه حرکتی خود را از دست می دهد. انجماد معمولاً از 6 هفته تا 9 ماه طول می کشد.
مرحله 2: منجمد
علائم دردناک ممکن است در این مرحله بهبود یابد، اما سفتی باقی می ماند. پس از 4 تا 6 ماه از شروع مرحله “یخ زده”، فعالیت های روزانه ممکن است بسیار دشوار باشد.
مرحله 3: ذوب
حرکت شانه در مرحله “ذوب” به آرامی بهبود می یابد. بازگشت کامل به حالت طبیعی یا نزدیک به حالت طبیعی معمولاً بین 6 ماه تا 2 سال طول می کشد.
شما عزیزان برای معاینه و درمان میتوانید با شماره 09925825398 تماس بگیرید و با پیج drmaryam_sedaghatnia@ در ارتباط باشید.
همچنین میتوانید از طریق لینک https://nobat.ir/26128 برای نوبت دهی آنلاین اقدام کنید.
مهم ترین اقدامات متخصص ارتوپدی برای بیماران این است که آسیب های سیستم اسکلتی عضلانی را درمان می کند. برای شناخت بیشتر از راه های درمان و روش های جلوگیری از آسیب هایی از جمله درد دنبالچه، آرتروز مفصل ران، انگشت ماشه ای، پوکی استخوان، هالوکس والگوس یا انحراف شست پا. همچنین درمان عارضه های مالت فینگر و جرسی فینگر، کلاب فوت یا پاچنبری، ژنوواروم و ژنووالگوم یا پای پرانتزی و ضربدری، کمبود ویتامین دی، کف پای صاف، سایت خانم دکتر مریم صداقت نیا متخصص ارتوپدی را دنبال کنید.