آب درمانی را میتوان تقریباً در هر حجمی از آب انجام داد. مطالعات نشان داده استفاده از یک استخر با دمایی بین 32 تا 37 درجه سانتیگراد، شرایط بسیار مناسبی را برای بیمار فراهم میکند. در این دما، بهترین شرایط برای کاهش درد مهیا میشود.
آب درمانی چگونه به درمان کمک می کند؟
هنگامی که بیمار در آب غوطه ور است وزن بیمار بر اندامها کاهش یافته و کنترل خوبی را به بیمار میدهد. این عامل میتواند تعادل و قدرت اندامها را افزایش دهد. به دلیل حذف مجازی نیروی گرانش، شناور بودن در آب باعث میشود بیمار بتواند طیف وسیعی از حرکات درمانی را اجرا نماید، بخصوص تمریناتی که نیازمند بلند کردن پا میباشد. برای اکثر افراد پا سنگینترین اندام محسوب میگردد.
به دلیل وجود اصطکاک ملایم، آب در برابر بدن یک مقاومت ایجاد میکند، این امر میتواند تعادل و استقامت اندام آسیبدیده را افزایش دهد. همچنین احتمال آسیبدیدگی در اثر از دست دادن تعادل نیز کاهش مییابد.
استاتیک: فشار هیدرو استاتیک موجود در آب باعث میشود آب درمانی عملکرد قلب و ریه را بهبود ببخشد. آبدرمانی یک راه بسیار مفید برای حفظ و ارتقاء عملکرد قلبی–ریوی محسوب میگردد. همچنین این اثر فشار باعث بهبود جریان خون عضلات نیز میگردد.
مزایای آب درمانی چیست؟
اگر برنامه آب درمانی بر اساس شرایط شما به صورت جداگانه طرح ریزی شده باشد، میتواند مزایای زیر را برای شما به ارمغان داشته باشد:
- آرام سازی عضلاتی که بیشازحد از آنها استفاده شده است.
- کاهش فشار در مفاصل دردناک
- کاهش استرس
- بهبود جریان خون
- افزایش گردش خون و هضم
- کاهش حساسیت بدن نسبت به درد
در برخی از موارد، به علت وجود درد، کاهش تراکم استخوانها، ناتوانی اندامها و یا سایر عوامل، امکان انجام تمرینات ورزشی بر روی زمین برای بیمار میسر نمیباشد. در چنین شرایطی آب درمانی میتواند کمک زیادی برای بیماران باشد. تکنیکهای مورد استفاده در ورزش آب درمانی برای کمردرد عبارتاند از: آبگرم درمانی، تمرینات ویژه در حالت ایستاده و یا شناور بودن بیمار، شنا و حرکات خاص با استفاده از تجهیزات تخصصی. مانند لولههای مخصوص، دستگاههای شناور کننده و یا دستگاههای مقاومتی برای دست یا پاها
برخی از ورزش های در آب:
تمرین نزدیک نمودن زانو به قفسه سینه
درحالی که بر روی یک پا ایستادهاید و کمی آن را خم کردهاید، پای دیگر را بهآرامی خم کرده و به سمت بالا بیاورید. در این وضعیت با دستتان دیواره استخر را نگهدارید. این تمرین عضلات ساق پا، ران و کمر را تقویت و تحت کشش قرار میدهد.
تمرین بالا آوردن پا
زمانی که با یک دست خود دیواره استخر را نگه داشتهاید، یک پا را بهصورت کشیده به سمت بالا آورید و پای دیگر را بهعنوان حامی، کمی خم نمایید. این تمرین نیز عضلات ساق پا، ران و کمر را تقویت و تحت کشش قرار میدهد.
تمرین کشش پا رو به دیوار
در این تمرین کششی فرض کنید “سوپرمن” هستید و خود را در حالت آن قرار دهید. درحالیکه دستها بر کناره دیوار استخر قرار دارند بدن و پاهای خود دراز کرده و تحت کشش قرار دهید، بگذارید آنها توسط آب تحت حمایت قرار بگیرند. این تمرین به کشش عضلات پشت، مفاصل ستون فقرات و همچنین کشش عضلات شانه کمک شایانی میکند.
تمرین پیاده روی در استخر
راه رفتن در استخر (به سمت جلو یا به سمت عقب)، زمانی که ارتفاع آب تا قفسه سینه باشد، ماهیچههای پا را به کار میگیرد بدون آنکه فشاری بر زانو یا لگن ایجاد شود. این تمرین بهویژه برای کسانی که دچار آرتروز در این مفاصل شدهاند، بسیار مهم است. با استفاده از شناور کردن دستان و یا استفاده از وزنههای سبک، میتوان شدت تمرین پیاده روی در استخر را افزایش داد. با افزایش شدت استقامت ماهیچه ها افزایش مییابد.
فعالیت و ورزش هم زمان دست وپاها
این تمرین زمانی اجرا میشود که فرد به پشت بر روی آب شناور است. گاهی اوقات متخصص آبدرمانی کمک میکند تا فرد بر روی آب شناور باشد و یا میتوان از یک جلیقه شناور کننده استفاده نمود. در این تمرین فرد به کمک دست وپاهای خود پارو خواهد زد. این تمرین برای تقویت بازو و پاها مفید است.
از دیگر روش های آب درمانی، مالش سرد و دوش گرفتن می باشد.
چه افرادی نباید آب درمانی کنند
اکثر افرادی که از ناراحتیهای کمر و پشت رنج میبرند، تمرینات آب درمانی را باید تحت نظر یک فرد متخصص و آموزش دیده انجام دهند.
اگر فردی یکی از شرایط زیر را دارا بود، نباید از آب درمانی استفاده نماید:
- تب
- نارسایی شدید قلبی
- بیاختیاری ادراری
- عفونت
شما عزیزان برای معاینه و درمان میتوانید با شماره 09925825398 تماس بگیرید و با پیج drmaryam_sedaghatnia@ در ارتباط باشید.
همچنین میتوانید از طریق لینک https://nobat.ir/26128 برای نوبت دهی آنلاین اقدام کنید.
مهم ترین اقدامات متخصص ارتوپدی برای بیماران این است که آسیب های سیستم اسکلتی عضلانی را درمان می کند. برای شناخت بیشتر از راه های درمان و روش های جلوگیری از آسیب هایی از جمله درد دنبالچه، آرتروز مفصل ران، انگشت ماشه ای، پوکی استخوان، هالوکس والگوس یا انحراف شست پا. همچنین درمان عارضه های مالت فینگر و جرسی فینگر، کلاب فوت یا پاچنبری، ژنوواروم و ژنووالگوم یا پای پرانتزی و ضربدری، کمبود ویتامین دی، کف پای صاف، سایت خانم دکتر مریم صداقت نیا متخصص ارتوپدی را دنبال کنید.