اسپوندیلیت آنکیلوزان چیست 3

اسپوندیلیت آنکیلوزان چیست؟

فهرست محتوا

اسپوندیلیت آنکیلوزان (Ankylosing spondylitis) (“آنکیلوز” به معنای سفت و “اسپوندیل” به معنای ستون فقرات)، نوعی آرتریت است که باعث التهاب در مفاصل و رباط های ستون فقرات و در نتیجه سفتی و درد می شود. همچنین ممکن است مفاصل محیطی مانند زانو، مچ پا و باسن را تحت تاثیر قرار دهد.  همانطور که می دانید مفاصل و رباط های ستون فقرات به ما کمک می کنند تا حرکت کنیم و خم شویم. در این مقاله می خواهیم در مورد این عارضه صحبت کنیم.

اسپوندیلیت آنکیلوزان

این بیماری ممکن است به مفصل بین ستون فقرات و استخوان لگن آسیب برساند. این مفصل “ساکروایلیاک” نامیده می شود. همچنین ممکن است باعث ایجاد پل های استخوانی بین مهره های ستون فقرات شود و این مهره ها را به هم جوش دهد. همچنین استخوان های قفسه سینه نیز ممکن است جوش بخورند.

اسپوندیلیت آنکیلوزان چیست 1

علائم اسپوندیلیت آنکیلوزان چیست؟

علائم این بیماری به مرور زمان ظاهر می شوند و از بین می روندو ممکن است در هر فرد کمی متفاوت باشد. اما معمولا شامل موارد زیر است:

کمردرد که معمولاً هنگام استراحت شدیدتر می شود و با ورزش بهبود می یابد.

احساس سفتی در صبح زود

درد و تورم در سایر قسمت های بدن مانند باسن، زانو و دنده ها

درد مفاصل

خستگی شدید

حالت خمیده بخاطر کمر درد (چون خم شدن به جلو باعث تسکین درد می شود)

ستون فقرات صاف و سفت

اگر مفاصل بین دنده ها و ستون فقرات تحت تأثیر قرار گرفته باشند، فرد نمی تواند نفس عمیق بکشد.

از دست دادن اشتها

کاهش وزن

تب

کم خونی

التهاب خفیف چشم

آسیب اندام ها مانند قلب، ریه ها و چشم ها

بثورات پوستی

بیماری های گوارشی (مانند کرون یا کولیت اولسراتیو)

علت اسپوندیلیت آنکیلوزان چیست؟

علت دقیق اسپوندیلیت آنکیلوزان ناشناخته است. اما محققان فکر می گویند که ژنتیک در این بیماری نقش دارد. ژنی به نام HLA-B27 در اکثر آمریکایی های سفید پوست مبتلا به AS یافت می شود. البته برخی از افراد دارای ژن HLA-B27 هستند که به این بیماری مبتلا نمی شوند. اما این ژن تنها در 50 درصد از آمریکایی های آفریقایی تبار مبتلا به AS یافت می شود. کمتر از 5 درصد از افراد دارای ژن HLA-B27 به این عارضه مبتلا هستند.

این بیماری در چه سنی شایع است؟

اسپوندیلیت آنکیلوزان در افراد بین 17 تا 45 ساله شایع تر است. اکثر افراد در دهه 20 و 30 سالگی به AS مبتلا می شوند. در یک مطالعه در سال 2022، میانگین سن شروع در سراسر جهان 26 سال بود. ولی با این حال، اسپوندیلیت آنکیلوزان می تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری در کودکان و بزرگسالان نیز می تواند رخ دهد و مردان جوان را بیشتر از زنان مبتلا می کند و چون ژنتیکی است ممکن است چند نفر از اعضا خانواده را درگیر کند.

طول عمر اسپوندیلیت آنکیلوزان چقدر است؟

اسپوندیلیت آنکیلوزان یک بیماری التهابی مزمن است که می تواند باعث درد شدید شود. در برخی موارد، می تواند باعث جوش خوردن استخوان های ستون فقرات به یکدیگر شود. این عارضه همیشگی است و می تواند باعث ناتوانی فرد شود. با این حال، ممکن است یک فرد همچنان بتواند به طور مستقل به زندگی خود ادامه دهد.

اسپوندیلیت آنکیلوزان چیست 2

با اسپوندیلیت آنکیلوزان چه رژیم غذایی داشته باشیم؟

شکر، سدیم، چربی، غذاهای بسیار فرآوری شده و خوراکی هایی که قند و چربی بالایی دارند، ممکن است باعث التهاب شوند.

مصرف الکل خود را محدود یا به طور کلی قطع کنید.

بسیاری از افراد مبتلا به آرتریت از NSAID ها داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)  استفاده می کنند که می تواند باعث آسیب به پوشش روده شما شود.

این عارضه چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص این بیماری پزشک به سابقه پزشکی شما و همچنین معاینه فیزیکی نیاز دارد. همچنین ممکن است نیاز به آزمایشاتی باشد.

اگر پزشک عمومی شما به اسپوندیلیت آنکیلوزان مشکوک باشد، ممکن است از شما بخواهد آزمایش خون را برای بررسی علائم التهاب در بدن انجام دهید. آزمایش سرعت رسوب گلبول قرمز در لوله آزمایش (ESR یاsed rate). این آزمایش به بررسی سرعت ته نشین شدن گلبول های قرمز خون به انتهای لوله آزمایش می پردازد. هنگامی که تورم و التهاب وجود دارد، پروتئین های خون به هم چسبیده و سنگین تر از حد معمول می شوند. به همین دلیل گلبول های قرمز سریعتر در لوله آزمایش ته نشین می شوند. هرچه سلول های خونی سریعتر ته نشین شوند، التهاب شدیدتر می شود. از هر 10 نفر مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان، 7 نفر دارای ESR بالایی هستند.

همچنین آزمایش ژنتیکی انجام می شود تا مشخص شود که آیا فرد یک نسخه از ژن تغییر یافته برای یک بیماری را دارد یا خیر. ژن HLA-B27 در بیش از 19 نفر از 20 نفر مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان یافت می شود.

یکی دیگر از آزمایشاتی که انجام می شود رادیوگرافی برای تشخیص مفاصل آسیب دیده است.

این بیماری چگونه درمان می شود؟

درمان اسپوندیلیت آنکیلوزان به علائم، سن، سلامت عمومی و همچنین به شدت بیماری بستگی دارد. هدف از درمان کاهش درد و سفتی، جلوگیری از تغییر شکل و تا حد امکان حفظ سبک زندگی طبیعی است. برای رسیدن به این اهداف درمانی، پزشک از موارد زیر کمک میگیرد:

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، برای کاهش درد و التهاب

مسدود کننده های فاکتور نکروز تومور (داروهای بیولوژیک)، برای کاهش التهاب و تورم

مهارکننده های اینترلوکین A (IL-17A)17  برای کاهش التهاب و تورم

داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs)، مانند سولفاسالازین، اگرچه آنها فقط برای کنترل درد و التهاب مفاصل در مناطقی از بدن به غیر از ستون فقرات مفید هستند. سولفاسالازین و متوترکسات DMARDهای اصلی هستند که گاهی برای درمان التهاب مفاصل غیر از ستون فقرات استفاده می شوند.

استفاده کوتاه مدت از کورتیکواستروئیدها برای کاهش التهاب—

استفاده کوتاه مدت از شل کننده های عضلانی و مسکن ها برای کاهش درد شدید و اسپاسم عضلانی—

جراحی برای تعویض مفصل، قرار دادن میله ‌ها در ستون فقرات یا برداشتن قسمت‌هایی از استخوان ضخیم و سفت شده

حفظ وضعیت بدنی مناسب

ورزش منظم، از جمله ورزش هایی که عضلات پشت را تقویت می کند.

اسپوندیلیت آنکیلوزان چیست 4

عوارض احتمالی اسپوندیلیت آنکیلوزان چیست؟

با گذشت زمان، انحنای ستون فقرات به سمت جلو می تواند در افراد مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان ایجاد شود. افراد مبتلا به AS در معرض خطر نازک شدن استخوان ها (پوکی استخوان) هستند که می تواند منجر به شکستگی ستون فقرات شود. در موارد پیشرفته تر، التهاب منجر به تشکیل استخوان جدید در ستون فقرات می شود. که این استخوان جدید باعث می شود قسمت هایی از ستون فقرات به هم جوش بخورند و در نتیجه فرد نتواند حرکت کند. همچنین اسپوندیلیت آنکیلوزان می تواند منجر به پسوریازیس و التهاب چشم، دریچه آئورت و مجرای روده شود.

شما عزیزان برای معاینه و درمان میتوانید با شماره 09925825398 تماس بگیرید و با پیج drmaryam_sedaghatnia@ در ارتباط باشید.

مهم ترین اقدامات متخصص ارتوپدی برای بیماران این است که آسیب های سیستم اسکلتی عضلانی را درمان می کند. برای شناخت بیشتر از راه های درمان و روش های جلوگیری از آسیب هایی از جمله خارپاشنه (فاشئیت پلانتاریس)، پوکی استخوان، درد شانه (پارگی روتاتور کاف)، گزگز انگشتان دست (سندرم تونل کارپال)، درد کمر، درد گردن، درد انگشت (انگشت ماشه ای)، درد زانو (درمان ارتروسکوپی)، سایت خانم دکتر مریم صداقت نیا متخصص ارتوپدی را دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منوی دسته های خود را در هدرساز -> موبایل -> منوی اصلی موبایل -> نمایش/مخفی -> انتخاب منو، تنظیم کنید.